zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-06-28

Ciasto cytrynowe

asieeenka03
przepis lubi: 16 osób 4/5 4 głosy
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jaj kurzych
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki wody
  • sok z 4 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła extra
  • 3 żółtka
  • 2 małe kubeczki śmietanki kremowej 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 paczki herbatników prostokątnych
  • czekolada gorzka
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • woda
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
masa:
zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
całość posypać startą , gorzką czekoladą.
lukier:
cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (3)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~ela 2014-07-22 (13:39) 2 miesiące 8 dni 2 godziny i 9 minut temu

a po co mąka do lukru?

odpowiedz

1
1
~obserwato 2013-12-17 (14:47) 9 miesięcy 13 dni 1 godzinę i 1 minutę temu

dzieki za przepisy chcialam tylko zapytac czy sa tez jaja kogucie ?bo napisane 5 jaj kurzych...

odpowiedz

0
0
~ewusia200810 2010-10-20 (16:49) 3 lata 11 miesięcy 9 dni 22 godziny i 59 minut temu

ciasto cytrynowe
To już drugie zdjęcie mojego autorstwa jak również przepis... Proszę o usunięcie tego zdjęcia ponieważ nie wyrażałam zgody na dodanie go na ten profil.!!!! A tak na marginesie to bardzo nieładnie robić takie rzeczy!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Knedle, Pierogi, Ciasta na zimno, Kurczak, Śledzie w oleju, Rogaliki, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Dania z ziemniaków, Sałatka, Barszcz czerwony, Sałatka gyros, sernik na zimno, Szarlotka, Makowiec, Śledzie przepisy, Blok czekoladowy, Naleśniki, Mięso mielone, Desery