Trwa ładowanie...
d1smak7
28-06-2009 16:11

Ciasto serowo-kokoowe

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1smak7
Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 8 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa serowo-kokosowa:
  • 1 kg tłustego białego sera
  • szklanka i 2 łyżki cukru
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 3 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki krupczatki i masła
Przepis

Ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Masa serowo-kokosowa: Ser zemleć trzykrotnie, dodać masło. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy utrzeć na gęstą masę, połączyć z serem, wiórkami kokosowymi i ubitymi na sztywną pianę białkami. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać oczyszczone porzeczki. Tortownicę wyłożyć pergaminem i wylepić przygotowanym kruchym ciastem. Na wierzch porcjami - łyżką - kłaść masę serową.
Ciasto piec ok. 40 min w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową. Udekorować według własnego uznania.

Przepis dodał użytkownik asieeenka03

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1smak7
d1smak7
d1smak7
Więcej tematów
d1smak7