28-06-2009 16:11
Ciasto serowo-kokoowe
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- Ciasto kruche:
- 1 ,5 szklanki mąki pszennej
- 15 dag masła
- 8 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowo-kokosowa:
- 1 kg tłustego białego sera
- szklanka i 2 łyżki cukru
- szklanka wiórków kokosowych
- 20 dag czerwonych porzeczek
- 3 jaja
- opakowanie cukru waniliowego
- po 2 łyżki mąki krupczatki i masła
Przepis
Ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Masa serowo-kokosowa: Ser zemleć trzykrotnie, dodać masło. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy utrzeć na gęstą masę, połączyć z serem, wiórkami kokosowymi i ubitymi na sztywną pianę białkami. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać oczyszczone porzeczki. Tortownicę wyłożyć pergaminem i wylepić przygotowanym kruchym ciastem. Na wierzch porcjami - łyżką - kłaść masę serową.
Ciasto piec ok. 40 min w temperaturze 200°C. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową. Udekorować według własnego uznania.
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.