Kurczak w cieście francuskim
- filet z kurczaka
- płat ciasta francuskiego - ja kupuję w biedronce
- plasterek szynki gotowanej
- 2 plasterki sera ostrzejszego w smaku
- jajko
Mięso rozcinamy na dwa kotlety - chodzi o to by były dwa takie same kotelty tylko cieńsze. Ja doprawiłam je czosnkiem, pieprzem ziołowym i solą. Odstawić na trochę.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na trzy części.Dzielimy wzdłuż dłuższego boku. Nacinamy kazdy prostokąt po bokach tak co 1 cm aby w środku został pasek grubości 3 cm.
Na środek nakładamy mięso, na nie kładziemy szynkę i ser.
Zwijamy ciasto na mięso tak jakbyśmy zaplatali warkocza- na zmianę z lewej na prawą pasek a potem z prawej na lewą.
Powinny one byc niezbyt ciasno złożone- mają byc przerwy pomiędzy nimi.
Wkładamy na chwilę do lodówki. Teraz roztrzepujemy jajko.
Wyjmujemy mięso z lodówki i smarujemy jajkiem tylko paski z ciasta.
Wkładamy do 220'c na około 30 minut
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze