Trwa ładowanie...
d2pz71f
28-06-2009 15:47

Sushi

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d2pz71f
Składniki
  • 40 dag ryżu - specjalny ryż do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek ryżowego winnego octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • opakowanie nori -prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół
  • marynowany imbir
  • wasabi orientalny chrzan w proszku lub paście
  • sos sojowy
  • szczypiorek
  • enoki grzybki
  • ogórek
  • surowy łosoś i surowy tuńczyk
  • specjalna mata do rolowania sush
Przepis

Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
Proporcje według uznania.

Przepis dodał użytkownik asieeenka03

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
Więcej tematów
d2pz71f