Trwa ładowanie...
d35iy16
28-06-2009 12:44

Tarta z truskawkami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d35iy16
Składniki
  • Ciasto
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • woda
    • Krem
    • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek słodkiej sherry do polania truskawek
  • 1/2 kg truskawek
Przepis

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Mieszając mąkę z cukrem dodajemy pokrojone w małe kawałki masło (lub w listki), dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Nie potrafię dodać konkretnej ilości wody, ponieważ w jednym z przepisów było 5 łyżek ale okazało się za mało i dodałem jeszcze w sumie tak z pół szklanki. Ciasto jest dobre jak nie klei się do rąk. Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
Bierzemy wałek obsypujemy go mąką. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm. Blachę do tarty lub zwykłą blachę smarujemy masłem i kładziemy rozwałkowane ciasto. Widelcem nakłuwamy je. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C, piec około 30 minut aż ciasto będzie rumiane, pozostawiamy do wystygnięcia. Ser Mascarpone ucieramy z cukrem i wanilią. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem aż uzyskamy puszystą masę. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połowy. Na ciasto kładziemy masę i je równomiernie rozsmarować. Kładziemy truskawki i polewamy słodką sherry.

Przepis dodał użytkownik kuchmajster

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16