Trwa ładowanie...
d4epia0
23-06-2009 00:02

Pikantne pierogi z kaszą gryczaną

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d4epia0
Składniki
  • mąka
  • jajko 1 szt
  • woda
  • mleko
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • ser biały 1,5 kostki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • śmietana 30% 3 łyżki
Przepis

CIASTO
Z mąki, jajka wody i mleka ugniatamy ciasto na pierogi (trudno tu mówić o proporcjach, bo zawsze mierzę wszystko na oko). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie "plastry"

FARSZ
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wkruszamy ser biały (na 2 torebeczki kaszy ok 1.5 kostki sera). Dodajemy posiekaną cebulkę z czosnkiem (ja nie smażę wcześniej, tedy w środku pieroga "coś chrupie ochoczo"). Dodajemy śmietankę, żeby połączyć wszystko.

Do gotowych wykrojonych pierogowych okręgów nakładamy nadzienie, zlepiamy i wrzucamy na gotującą się wodę. Czekamy aż wypłyną...potem jeszcze chwilkę i VOILA

Farszu wyjdzie na ok 40-50 pierogów...więc ciasta też musi być spora "kulka"

Przepis dodał użytkownik coco_rosie

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4epia0
d4epia0
d4epia0
Więcej tematów
d4epia0