Drożdżowe ciasto na pizzę
- Cisto
- woda 1/2 szklanki
- mleko 1/2 szklanki
- drożdże 1/2 kostki
- mąka 1/3 kg
- cukier 2-3 szczypty
- olej 3 łyżki
- Na ciasto
- pomidor 1 szt
- parówki 2 szt
- cebula 2 szt
- pieczarki 200-300 g
- kukurydza z puszki 1 puszka
- papryka biała 2 szt
- sos do posmarowania ciasta
- koncentrat pomidorowy 1 szt
- śmietana 18% 4 łyżki
- oregano
- bazylia
- pieprz kolorowy
- sos czosnkowy do pizzy
- śmietana kwaśna 30% 3 łyżki
- zmiażdżony czosnek 3 duże piórka
- ogórek kiszony 2 małe szt
Ciasto:
Do garnka wsypujemy mąką, kruszymy na mąkę drożdże, to wszystko zalewamy CIEPŁYM mlekiem i CIEPŁĄ wodą, posypujemy cukrem, żeby drożdże mogły się spokojnie rozrastać i zostawiamy na 20 min. (przykrywamy oczywiście naczynie i stawiamy w ciepłym miejscu). Po 20 min z wyrośniętej pięknie masy formujemy ciasto (w garnku) i przekładamy je na stolnicę (czy jak to się tam nazywa w innych częściach Polski) wyrabiamy i rozwałkowujemy.
Jak rozkładać składniki na pizzy nie trzeba chyba nikogo uczyć:)
Powiem tylko o sosie czosnkowym.
Czosnek przeciskamy lub trzemy na tarce, ogórki też trzeba potraktować tarką (większe, bądź te mniejsze oczka). Wszystko to mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem- pyyyyycha, tylko ostry. Jeśli ktoś lubi mniej pikantne jedzonko proponuję mniej czosnku.
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Podziel się opinią
Komentarze