Trwa ładowanie...
d284iud
22-06-2009 23:35

Ogórki małosolne

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d284iud
Składniki
  • ogórki gruntowe 2/3 kg
  • sól 3/4 łyżki
  • czosnek 6 ząbków
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • przyprawa do kiszenia ogórków 2 łyżki
  • Lub
  • korzeń chrzanu
  • baldachimy koprowe 2
  • liść porzeczki czerwonej niekoniecznie
Przepis

Porcja jest na ok. 3/4 litrowy słoik (czy naczynie gliniane, zależy jak kto woli).
Ogórki dokładnie myjemy (muszą być twarde i świeże) i układamy w słoiku, przekładając czosnkiem w piórkach, chrzanem, baldachimkami koprowymi czy liśćmi porzeczki (lub po prostu zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do kiszenia ogórków).
Wszystko zalewamy (najlepiej gorącą - osoloną oczywiście wcześniej) wodą. - Lepiej gorącą, wtedy ogórki szybciej są gotowe do konsumpcji.
Słoika oczywiście nie zakręcamy, przykryć możemy jak najbardziej. Odstawiamy na (najmniej) jeden dzień- polecałabym jednak 3-4...wtedy są najsmaczniejsze.

Przepis dodał użytkownik coco_rosie

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284iud
d284iud
d284iud
Więcej tematów
d284iud