Szarlotka cynamonowa
- śmietana 2,5 łyżki
- żółtka 2 szt
- masło 1/2 kostki
- cynamon 3 łyżeczki
- rodzynki 4 łyżki
- jabłka 1 kg
- cukier 1/3 szklanki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- mąka poznańska 2 szkalnaki
Ciasto
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. W środku usypanej górki mąkowej robimy wgłębienie (dla ułatwienia) i wkrajamy masło, wrzucamy żółtka, cukier waniliowy, śmietaną. Wyrabiamy wszystko szybciutko.
Powstałe ciasto dzielimy na pół. Pierwszą warstwę rozwałkowujemy na placuszek, który układamy na dnie (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) blaszki.
Na tą warwę wykładamy jabłka, i rodzynki, posypując wszystko cynamonem (i cukrem, jeśli jabłka są b. kwaśne).
Drugą część ciasta znowu rozwałkowujemy i układamy na jabłkach.
Robimy kilka przewiewnych dziurek widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
Proste? ;)
Acha....ciasto ma proporcje na małą blaszkę, więc jeśli chcemy zrobić je na dużej blaszce trzeba podwoić składniki.
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Podziel się opinią
Komentarze