Trwa ładowanie...
d3p83l0
22-06-2009 23:16

Szarlotka cynamonowa

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
d3p83l0
Składniki
  • śmietana 2,5 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • masło 1/2 kostki
  • cynamon 3 łyżeczki
  • rodzynki 4 łyżki
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka poznańska 2 szkalnaki
Przepis

Ciasto
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. W środku usypanej górki mąkowej robimy wgłębienie (dla ułatwienia) i wkrajamy masło, wrzucamy żółtka, cukier waniliowy, śmietaną. Wyrabiamy wszystko szybciutko.
Powstałe ciasto dzielimy na pół. Pierwszą warstwę rozwałkowujemy na placuszek, który układamy na dnie (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) blaszki.
Na tą warwę wykładamy jabłka, i rodzynki, posypując wszystko cynamonem (i cukrem, jeśli jabłka są b. kwaśne).
Drugą część ciasta znowu rozwałkowujemy i układamy na jabłkach.
Robimy kilka przewiewnych dziurek widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.

Proste? ;)

Acha....ciasto ma proporcje na małą blaszkę, więc jeśli chcemy zrobić je na dużej blaszce trzeba podwoić składniki.

Przepis dodał użytkownik coco_rosie

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p83l0
d3p83l0
d3p83l0
Więcej tematów
d3p83l0