22-06-2009 23:11
Papryka marynowana
Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- papryka kolorowa 1 kg
- ocet 0.5 szklanki
- woda 2.5 szklanki
- czosnek 5 ząbków
- cebula 2 sztuki
- sól 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- ziele angielskie kilka ziarenek
- gorczyca kilka ziarenek
- liść laurowy 3/4
- pieprz kilka ziarenek
Przepis
Strąki kolorowej papryki pokroimy na kawałki, i wrzucamy do wrzącej wody.Gotujemy pod przykryciem 3-5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Następnie układamy strąki w umytych i wyparzonych słojach, przekładając je czosnkiem pokrojonym na połówki i cebulką pokrojoną w krążki.
ZALEWA:
Zagotować wodę z octem, dodając sól, cukier, ziarna ziela ang., gorczycy, pieprzu, liście laurowe.
Przygotowaną zalewą zalać ułożoną w słoikach paprykę.
Szczelnie zakręcić słoiki i zaraz pasteryzować przez 15 - 20 minut
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.