Malinowa bomba
- CIASTO:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4szklanki cukru
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA:
- 40 dag serka waniliowego
- 60 dag malin
- szklanka śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opakowanie galaretki malinowej
- 5 dag żelatyny
- 30 dag marmolady owocowej
Białka ubić z cukrem pudrem na pianę. Dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temp 180stC. Biszkopt wyłożyć na ściereczkę, zrolować, ostudzić, rozwinąć, posmarować grubo marmoladą i zwinąć. Maliny opłukać. ? owoców zmiksować, przetrzeć przez sito i połączyć z serkiem waniliowym. Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową. Na jej dnie i bokach ułożyć ciasno plastry rolady (4odłożyć). Śmietanę ubitą z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, dodać do masy malinowej i schłodzić. Przelać do miski, dodać resztę owoców. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i tężejącą wylać na wierzch masy. Gdy galaretka, zastygnie przykryć ją 4 plastrami rolady, schłodzić, wyłożyć na talerz i zdjąć folię.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze