07-06-2009 09:00
Szarlotka bez pieczenia
Przepis
4.0
(21 głosów)
Oceń:
Składniki
- Kg kwaśnych jabłek
- 20 dag biszkoptów
- 2 opak galaretki morelowej
- 15 dag cukru
- 200 ml kremówki
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- sok z cytryny
- goździki
Przepis
Ze szklanki wody, cukru, kilku goździków i soku z cytryny ugotować syrop. Jabłka obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Włożyć do syropu, gotować 5 minut. Wyjąć, osączyć. Z syropu wyjąć goździki, dolać 1,5 szklanki wrzątku, wsypać galaretki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać 1/2 kremówki, jabłka, rodzynki i posiekane migdały. Do wyłożonej pergaminem tortownicy nakładać na przemian warstwy masy jabłkowej i biszkoptów. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyjąć i udekorować bitą śmietaną, biszkoptami i jabłkami.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.