Trwa ładowanie...
d2rehwk
07-06-2009 08:59

Rolada z porzeczkami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2rehwk
Składniki
  • NA CIASTO:
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • po 8 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • NA MASĘ:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 25dag czarnych porzeczek
  • 50 dag malin
  • 50 dag twarogu
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki likieru Cassis
  • 50 dag kremówki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mielonych pistacji
Przepis

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 4 łyżek wody. Pod koniec ubijania dosyp cukier, wbijaj po 1 żółtku. Dodaj oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze (39x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp 200stC. Przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, usuń papier. Twaróg utrzyj z cukrem i likierem. Wymieszać z 20 dag malin przetartych przez sitko i rozpuszczoną żelatyną. Ochłodź. Kiedy masa zacznie się ścinać, wymieszać z 13 dag ubitej śmietany. Rozsmaruj na cieście. Posyp 20 dag malin i porzeczkami. Zroluj biszkopt. Schładzaj 4 godz. Posmaruj 2/3 pozostałej śmietany ubitej z cukrem waniliowym. Resztę śmietany, owoców i pistacje wykorzystaj do dekoracji.

Przepis dodał użytkownik misia13

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
Więcej tematów
d2rehwk