Trwa ładowanie...
d1rvsk7
07-06-2009 08:53

Jabłecznik z kruszonką

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1rvsk7
Składniki
  • 38dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • po pół szklanki mleka i białego wina (lub soku jabłkowego)
  • 2 dag drożdży
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • sól
  • tłuszcz do blachy
  • NA KRUSZONKE:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przepis

Rozpuścić tłuszcz w ciepłym mleku. Zmieszać mąkę z 8 dag cukru, jajkiem, solą i otarta skórką z cytryny. Wkruszyć drożdże, wlać mleko, zagnieść na jednolitą masę. Odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić owoce na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować w garnku wino z resztą cukru, dopełnić pół szklanki wody. Wrzucić jabłka, dusić 2 minuty. Ostudzić. Zagnieść ciasto, rozwałkować na natłuszczonej blasze. Po 30 minutach posmarować musem jabłkowym, posypać zagniecioną kruszonką i dodać cynamon. Piec 40 minut w temperaturze 200stC. Posypać pudrem.

Przepis dodał użytkownik misia13

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rvsk7
d1rvsk7
d1rvsk7
Więcej tematów
d1rvsk7