07-06-2009 08:53
Jabłecznik z kruszonką
Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 38dag mąki
- 20 dag cukru
- 8 dag masła
- 1 jajko
- po pół szklanki mleka i białego wina (lub soku jabłkowego)
- 2 dag drożdży
- 2 kg kwaśnych jabłek
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- sól
- tłuszcz do blachy
- NA KRUSZONKE:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przepis
Rozpuścić tłuszcz w ciepłym mleku. Zmieszać mąkę z 8 dag cukru, jajkiem, solą i otarta skórką z cytryny. Wkruszyć drożdże, wlać mleko, zagnieść na jednolitą masę. Odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić owoce na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować w garnku wino z resztą cukru, dopełnić pół szklanki wody. Wrzucić jabłka, dusić 2 minuty. Ostudzić. Zagnieść ciasto, rozwałkować na natłuszczonej blasze. Po 30 minutach posmarować musem jabłkowym, posypać zagniecioną kruszonką i dodać cynamon. Piec 40 minut w temperaturze 200stC. Posypać pudrem.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.