Trwa ładowanie...
d1147vw
22-05-2009 19:13

TRUSKAWKOWA AMBROZJA

Przepis
3.5
(22 głosy)
Oceń:
d1147vw
Składniki
  • biszkopty podłużne ok. 25 sztuk
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • krem:
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, wlać gorące mleko. Postawić garnek na piecu i stale mieszając doprowadzić masę do zagotowania. Uwaga łatwo się przypala! wystudzić. Masło utrzeć i dodać do niego zimny budyń, ubić, aż powstanie gładki krem.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wody , każdą osobno oczywiście.
Biszkopty moczyć w żółtej, wystudzonej galaretce, układać na dnie tortownicy. Na to wyłożyć masę budyniową, na górę kolejna warstwa moczonych w żółtej galaretce biszkoptów. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać czerwoną galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Przepis dodał użytkownik grajka888

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1147vw
d1147vw
d1147vw
Więcej tematów
d1147vw