zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-05-22

TRUSKAWKOWA AMBROZJA

grajka888
przepis lubi: 12 osób 3/5 13 głosów
Składniki
  • biszkopty podłużne ok. 25 sztuk
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • krem:
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, wlać gorące mleko. Postawić garnek na piecu i stale mieszając doprowadzić masę do zagotowania. Uwaga łatwo się przypala! wystudzić. Masło utrzeć i dodać do niego zimny budyń, ubić, aż powstanie gładki krem.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wody , każdą osobno oczywiście.
Biszkopty moczyć w żółtej, wystudzonej galaretce, układać na dnie tortownicy. Na to wyłożyć masę budyniową, na górę kolejna warstwa moczonych w żółtej galaretce biszkoptów. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać czerwoną galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Mięso mielone, Sałatka gyros, Knedle, Desery, Blok czekoladowy, Kurczak, Makowiec, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Rogaliki, Śledzie po kaszubsku, Szarlotka, Placuszki, Dania z ziemniaków, Pierogi, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Sałatka, Naleśniki, Śledzie w oleju