zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-05-22

TRUSKAWKOWA AMBROZJA

grajka888
przepis lubi: 12 osób 3/5 9 głosów
Składniki
  • biszkopty podłużne ok. 25 sztuk
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • krem:
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, wlać gorące mleko. Postawić garnek na piecu i stale mieszając doprowadzić masę do zagotowania. Uwaga łatwo się przypala! wystudzić. Masło utrzeć i dodać do niego zimny budyń, ubić, aż powstanie gładki krem.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wody , każdą osobno oczywiście.
Biszkopty moczyć w żółtej, wystudzonej galaretce, układać na dnie tortownicy. Na to wyłożyć masę budyniową, na górę kolejna warstwa moczonych w żółtej galaretce biszkoptów. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać czerwoną galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Ciasta na zimno, Blok czekoladowy, Placuszki, Kurczak, Knedle, Dania z ziemniaków, sernik na zimno, Sałatka gyros, Śledzie po kaszubsku, Naleśniki, Desery, Rogaliki, Szarlotka, Pierogi, Makowiec, Śledzie w oleju, Śledzie przepisy, Barszcz czerwony, Sałatka, Mięso mielone