Trwa ładowanie...
d2s3og7
10-05-2009 13:19

Zebra

Przepis
1.0
(2 głosy)
Oceń:
d2s3og7
Składniki
  • - 5 jaj
  • - 2,5 szklanki mąki
  • - szklanka czerwonej orenżady
  • - 0,5 szklanki oleju
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 łyżki kakao
  • - olejek zapachowy
Przepis

1. Oddzielic żóltka od białek.
2. W wysokim naczyniu ubic pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodac po jednym żółtku ciągle miksując, a na końcu wsypac cukier i również dokładnie zmiksowac.
3. Wlac olej, dokładnie wymieszac, a następnie stopniowo wlewac oranżadę, by nie powstała duża piana i również powoli i dokładnie wymieszac.
4. Do powstałej masy stopniowo wsypywac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszac łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Podzielic ciasto na 2 części, do jednej wsypac kakao, natomiast do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Obie masy dokładnie ale delikatnie przemieszac łyżką.
6. N wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę wlewac stopniowo na przemian raz białe, raz ciemne ciasto. Włożyc do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180stopni około 30-35minut.
7. Po wyjęciu gotowego ciasta z piekarnika, posypac cukrem pudrem.

Rada: Na wystudzone ciasto można także wylac polewę kakaową, w zależności od upodobań.

Przepis dodał użytkownik ineska2401

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s3og7
d2s3og7
d2s3og7
Więcej tematów
d2s3og7