Zebra
- - 5 jaj
- - 2,5 szklanki mąki
- - szklanka czerwonej orenżady
- - 0,5 szklanki oleju
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 2 łyżki kakao
- - olejek zapachowy
1. Oddzielic żóltka od białek.
2. W wysokim naczyniu ubic pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodac po jednym żółtku ciągle miksując, a na końcu wsypac cukier i również dokładnie zmiksowac.
3. Wlac olej, dokładnie wymieszac, a następnie stopniowo wlewac oranżadę, by nie powstała duża piana i również powoli i dokładnie wymieszac.
4. Do powstałej masy stopniowo wsypywac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszac łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Podzielic ciasto na 2 części, do jednej wsypac kakao, natomiast do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Obie masy dokładnie ale delikatnie przemieszac łyżką.
6. N wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę wlewac stopniowo na przemian raz białe, raz ciemne ciasto. Włożyc do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180stopni około 30-35minut.
7. Po wyjęciu gotowego ciasta z piekarnika, posypac cukrem pudrem.
Rada: Na wystudzone ciasto można także wylac polewę kakaową, w zależności od upodobań.
Przepis dodał użytkownik ineska2401
Podziel się opinią
Komentarze