Rolada makowa
- Ciasto:
- 7 jajek
- 7 lyzek cukru
- 6 lyzek maki pszennej
- lyzka maki ziemniaczanej
- lyzeczka proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 1 budyn waniliowy
- 250g maku
- 1/4 szkl mleka100g margaryny
- 2 lyzki cukru
- 3 lyzki miodu
- zapach migdalowy
- rodzynki
Ciasto: Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i zoltka. Mase jajeczna delikatnie polaczyc z maka pszenna i ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia. Przelozyc na duza blache wylozona papierem do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C okolo 20 min. Ciasto zsunac z blachy razem z papierem, zwinac w rolade. Ostudzic.
Masa makowa: Mak zalac wrzaca woda i gotowac 20 min. Ostudzic, odsaczyc i zmielic trzykrotnie w maszynce do miesa. Budyn rozprowadzic w mleku, polaczyc z makiem i maslem. Mieszajac zagotowac. Dodac cukier, miod, zapach i bakalie. Wystudzic. Rolade rozwinac, zdejmujac delikatnie papier z ciasta, posmarowac masa makowa i powtornie zwinac. Posmarowac polewa czekoladowa. Chlodzic przez okolo 2 godziny
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze