Trwa ładowanie...
d350fkh
22-04-2009 19:36

Rolada makowa

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d350fkh
Składniki
  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 7 lyzek cukru
  • 6 lyzek maki pszennej
  • lyzka maki ziemniaczanej
  • lyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1 budyn waniliowy
  • 250g maku
  • 1/4 szkl mleka100g margaryny
  • 2 lyzki cukru
  • 3 lyzki miodu
  • zapach migdalowy
  • rodzynki
Przepis

Ciasto: Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i zoltka. Mase jajeczna delikatnie polaczyc z maka pszenna i ziemniaczana oraz proszkiem do pieczenia. Przelozyc na duza blache wylozona papierem do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C okolo 20 min. Ciasto zsunac z blachy razem z papierem, zwinac w rolade. Ostudzic.
Masa makowa: Mak zalac wrzaca woda i gotowac 20 min. Ostudzic, odsaczyc i zmielic trzykrotnie w maszynce do miesa. Budyn rozprowadzic w mleku, polaczyc z makiem i maslem. Mieszajac zagotowac. Dodac cukier, miod, zapach i bakalie. Wystudzic. Rolade rozwinac, zdejmujac delikatnie papier z ciasta, posmarowac masa makowa i powtornie zwinac. Posmarowac polewa czekoladowa. Chlodzic przez okolo 2 godziny

Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d350fkh
d350fkh
d350fkh
Więcej tematów
d350fkh