Trwa ładowanie...
d2h7pda
30-04-2008 21:48

Maślane Rafaello

Przepis
3.6
(5 głosów)
Oceń:
d2h7pda
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
  • ? łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła roślinnego
  • aromat waniliowy
  • Posypka:
  • 20 dag kokosu
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka cukru
Przepis

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.

Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Przepis dodał użytkownik baby121989

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7pda
d2h7pda
d2h7pda
Więcej tematów
d2h7pda