30-04-2008 21:48
Maślane Rafaello
Przepis
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
- ? łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła roślinnego
- aromat waniliowy
- Posypka:
- 20 dag kokosu
- 20 dag masła
- 1 łyżka cukru
Przepis
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.
Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.