Trwa ładowanie...
d195jez
04-02-2022 10:17

Łosoś z ryżem jaśminowym i sosem sojowym

Przepis

Łosoś gotowany na parze posmakuje nie tylko osobom, które są na diecie. Tak przygotowana ryba jest miękka i soczysta, a dodatek imbiru i aromatyczny sos sojowy zamienią ją w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

d195jez
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 płat łososia
  • świeży imbir
  • cebulka dymka
  • olej arachidowy i słonecznikowy
  • ciemny sos sojowy
  • 100 ryżu jaśminowego
  • przyprawy aromatyczne (np. zioła prowansalskie)
  • pietruszka
Przepis
  • Oskrobanego łososia nadciąć od strony skóry co 5 cm. W powstałe kieszonki włożyć kawałki imbiru.
  • Gotować na parze 15- 25 minut.
  • Dymkę obrać i pociąć w paski. Ugotowaną rybę obsypać pociętą dymką i polać niewielką ilością oleju arachidowego. Całość pokropić ciemnym sosem sojowym i podawać z ryżem i z sosem do zamaczania ryby - wymieszać sos sojowy oraz chili.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łosoś z ryżem jaśminowym i sosem sojowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d195jez
d195jez
d195jez
d195jez
Więcej tematów
d195jez