Raffaello z adwokatem
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa I:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino
- Masa II:
- 1/2 l słodkiej śmietany kremowej
- 2 śmietany "Śnieżka"
- 1 szklanka adwokata
- 1 duża paczka biszkoptów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 biała czekolada
- 3 łyżki słodkiego mleka
- 1-2 łyżki żelatyny
Biszkopt:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać mąkę z prozkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Ciasto kokosowe:
Ubić pianę z białek. Dale ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Masa I:
Żóltka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.
Masa II:
Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.
Przełożenie placka:
Połowa biszkoptu - połowa masy I - placek kokosowy - reszta masy I - druga połowa biszkoptu - masa II. Grubo posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze