18-04-2009 19:22
Rolada truskawkowa
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- CIASTO:
- 4 jajka
- 1/2 szkl.cukru
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA:
- 1 i 1/2 szkl.śmietany 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 20 dag truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki żelatyny
Przepis
CIASTO:
Białka ubić dodając cukier i żółtka.Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na blachę wyłożona pergaminem i upiec w temp.180*C przez15-20min.Po upieczeniu wyłożyć na ścierke i zwinąć w rulon.
MASA:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.wody.Truskawki zmiksować.Śmietanę ubić z cukrem,dodać truskawki i żelatynę. Ciasto delikatnie rozwinąć,posmarować masą truskawkową (trochę pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta) i zwinąć ponownie w rulon.Ozdobić wierzch masą i kawałkami truskawek
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.