zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-04-14

Lasagne ze szpinakiem i mięsem

julia313
przepis lubi: 5 osób 4/5 9 głosów
Składniki
  • makaron Lasagne
  • 1 kostka bulion warzywny z kostki
  • 1szt. cebula średnia
  • 2 ząbki czosneku
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 25dkg mięsa mielonego
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów z puszki -
  • 1/2 szkl. sera żółtego
  • 1 szczypta soli, pieprzu
  • 100 dkg szpinaku świeżego
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Podsmażamy (do zmięknięcia) na oliwie cebulę, solimy lekko, dodajemy ząbek czosnku i zmielone mięso (ok. 250 g). Gdy się podsmaży wrzucamy pomidory z puszki (ew. 1/2 przecieru pomidorowego), 1/2 kubka bulionu, przyprawy (ja świeżo mielony pieprz i suszone - bazylię i do potraw włoskich) .
Gotujemy wodę i blanszujemy liście szpinaku (przynajmniej 100 dag, lepiej więcej :) pozbawione łodyżek. Po zblanszowaniu natychmiast wrzucamy szpinak do zimnej wody. Wyjmujemy go i odsączamy (właściwie trzeba wycisnąć). Przesmażamy z wyciśniętym czosnkiem, masłem, solą. Może być szpinak mrożony (1 opakowanie).
Robimy sos beszamelowy-serowy. Rozpuszczamy w rondelku 50 dag masła, dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy i niech się spieni. Zmniejszamy ogień i dolewamy 2 kubki mleka, solimy, można szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy intensywnie i gdy sos zgęstnieje dodajemy 1/2 kubka startego żółtego sera.
Do naoliwionego naczynia do zapiekanek kładziemy na dno trochę sosu czerwonego, płaty surowego makaronu lasagne , sos serowy (trzeba tylko dobrze przykryć cala powierzchnie każdego płata!! ),1/3 mięsa z sosem czerwonym, na to płaty makaronu, na to sos serowy, na to znów mięso (1/3) - cały szpinak i znów makaron, sos serowy, resztę mięsa, końcówkę sosu i ser. Przed włożeniem do piekarnika można polać 2 łyżkami oliwy (ładnie się zapiecze).
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 -50 minut. Na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 200 st.C.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (1)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Howdy, I was brnosiwg the web and I came… 2012-02-13 (08:15) 2 lata 6 miesięcy 7 dni 16 godzin i 7 minut temu

Howdy, I was brnosiwg the web and I came across your web site. Keep up the excellent work.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Placuszki, Makowiec, Kurczak, Rogaliki, Knedle, Szarlotka, Blok czekoladowy, Barszcz czerwony, Mięso mielone, Sałatka gyros, Desery, Śledzie po kaszubsku, Naleśniki, Sałatka, Dania z ziemniaków, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Śledzie przepisy, Śledzie w oleju, Pierogi