zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-04-14

Lasagne ze szpinakiem i mięsem

julia313
przepis lubi: 5 osób 4/5 9 głosów
Składniki
  • makaron Lasagne
  • 1 kostka bulion warzywny z kostki
  • 1szt. cebula średnia
  • 2 ząbki czosneku
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 25dkg mięsa mielonego
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów z puszki -
  • 1/2 szkl. sera żółtego
  • 1 szczypta soli, pieprzu
  • 100 dkg szpinaku świeżego
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Podsmażamy (do zmięknięcia) na oliwie cebulę, solimy lekko, dodajemy ząbek czosnku i zmielone mięso (ok. 250 g). Gdy się podsmaży wrzucamy pomidory z puszki (ew. 1/2 przecieru pomidorowego), 1/2 kubka bulionu, przyprawy (ja świeżo mielony pieprz i suszone - bazylię i do potraw włoskich) .
Gotujemy wodę i blanszujemy liście szpinaku (przynajmniej 100 dag, lepiej więcej :) pozbawione łodyżek. Po zblanszowaniu natychmiast wrzucamy szpinak do zimnej wody. Wyjmujemy go i odsączamy (właściwie trzeba wycisnąć). Przesmażamy z wyciśniętym czosnkiem, masłem, solą. Może być szpinak mrożony (1 opakowanie).
Robimy sos beszamelowy-serowy. Rozpuszczamy w rondelku 50 dag masła, dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy i niech się spieni. Zmniejszamy ogień i dolewamy 2 kubki mleka, solimy, można szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy intensywnie i gdy sos zgęstnieje dodajemy 1/2 kubka startego żółtego sera.
Do naoliwionego naczynia do zapiekanek kładziemy na dno trochę sosu czerwonego, płaty surowego makaronu lasagne , sos serowy (trzeba tylko dobrze przykryć cala powierzchnie każdego płata!! ),1/3 mięsa z sosem czerwonym, na to płaty makaronu, na to sos serowy, na to znów mięso (1/3) - cały szpinak i znów makaron, sos serowy, resztę mięsa, końcówkę sosu i ser. Przed włożeniem do piekarnika można polać 2 łyżkami oliwy (ładnie się zapiecze).
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 -50 minut. Na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 200 st.C.

Opinie (1)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Howdy, I was brnosiwg the web and I came… 2012-02-13 (08:15) 2 lata 2 miesiące 11 dni 9 godzin i 25 minut temu

Howdy, I was brnosiwg the web and I came across your web site. Keep up the excellent work.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Ciasta na zimno, Rogaliki, Pierogi, Sałatka gyros, Placuszki, Sałatka, Makowiec, Mięso mielone, Barszcz czerwony, sernik na zimno, Knedle, Naleśniki, Blok czekoladowy, Szarlotka, Kurczak, Desery, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Śledzie przepisy, Śledzie po kaszubsku