zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-04-18

Gołąbki

oliwkowa
przepis lubi: 4 osoby 4/5 3 głosy
Składniki
  • kapusta słodka 1 kg
  • jajka 3 całe
  • cebula 2 małe
  • ryż surowy 1 szkl.
  • kasza manna 3 łyżki
  • mięso mielone pół kg
  • sól
  • pieprz
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Kapustę drobno poszatkować, posolić.
Odstawić na ok. 40 min, wycisnąć.

Dodać ryż, mięso, jajka, kaszkę mannę i usmażoną cebulę, wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i uformować gołąbki.
Obtoczyć je w mące i upiec ze wszystkich stron na tłuszczu.

Ułożyć w naczyniu pionowo i zalać bulionem z kostki rosołowej z drobiu, by całkowicie pokrył gołąbki.
Podgotowywać ok. 1 i 1/2 godzinę na słabym ogniu lub w piekarniku w brytfannie w temp. ok. 200 C.

W miarę ubytku bulionu podlewać wodą.
Można dodać do smaku przecier pomidorowy z mąką i śmietaną.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
sernik na zimno, Sałatka, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Śledzie w oleju, Szarlotka, Barszcz czerwony, Śledzie po kaszubsku, Dania z ziemniaków, Ciasta na zimno, Knedle, Desery, Śledzie przepisy, Pierogi, Placuszki, Naleśniki, Kurczak, Makowiec, Sałatka gyros, Rogaliki