13-04-2009 11:07
Koszyczki z sałaty
Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- Główka sałaty
- 100g kiełków fasoli Mung
- 150g gotowanej szynki
- 2 łyżki oleju
- 100ml słodko-pikantnego sosu chili
- 6 łyżek szczypiorku
- 200g marchwi
- 100g cebuli
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
Przepis
Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Kiełki opłukać i osączyć. Szynkę pokroić w małą kostkę.
Marchew, cebulę, czosnek i kiełki poddusić na gorącym oleju. Wymieszać z szynką, 4 łyżkami szczypiorku i 4 łyżkami sosu chilli. Posolić.
Sałatę oczyścić, podzielić na liście, umyć osączyć. Papryczkę chilli pokroić wzdłuż, wyjąć pestki, miąższ posiekać w drobną kostkę.
Z liści sałaty uformować koszyczki, włożyć do nich nadzienie. Posypać pozostałym szczypiorkiem i papryczką chilli. Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa polane resztą sosu chilli.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.