Trwa ładowanie...
d3mkipq
04-04-2009 13:26

Zupa serowa z grzankami

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d3mkipq
Składniki
  • 300g sera ementalera
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • 2 szkl mleka
  • szkl rosołu (z kostki)
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sól
  • pieprz
Przepis

Z sera odkroić skórkę i pokroić go w plastry, a następnie w paski. Rozdrobniony ser zalać zimnym mlekiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą. Gotować na parze, od czasu do czasu mieszając. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem, dodać rosół i masło. Całość starannie wymieszać.
Potrawę lekko wystudzić. Cały czas mieszając, wbijać po 1 żółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 100stC piekarnika, żeby zupa nie stężała i nie stygła.
Pieczywo tostowe pokroić w dość grubą kostkę i zrumienić na patelni ze wszystkich stron. Zupę rozlać na talerze. Posypać grzankami z tostów.

Przepis dodał użytkownik misia13

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mkipq
d3mkipq
d3mkipq
Więcej tematów
d3mkipq