Sajgonki
- papier ryżowy 8-10 sztuk.
- 5 grzybów Mun
- 50 g makaronu chińskiego (ryżowego)
- średnia marchew
- cebula
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 200 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 10 kiełków fasoli Mung
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Nadzienie:
1. Grzyby moczyć przez 20 minut w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki, kapelusze pokroić w paski.
2. Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty pod przykryciem. Odcedzić, pokroić na paski o długości ok 5cm.
3. Drobno pokroić marchew, cebulę i liście kapusty.
4. Wszystko wymieszać, dodając 200g mielonego miąsa, jajko, kiełki, sos sojowy i przyprawy.
Przyrządzanie sajgonek:
1. Pojedynczy papier ryżowy pomoczyć w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie.
2. Na placek nałożyć nadzienie i zawinąć (nadzienie kładziemy na placek bliżej brzegu niż środka, przykrywamy farsz do połowy placka, zawijamy brzegi i przykrywamy pozostałą połową placka).
3. Smażyć na głębokim rozgrzanym oleju.
Przepis dodał użytkownik ZielonaHerbata
Podziel się opinią
Komentarze