zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-03-16

Sajgonki

ZielonaHerbata
przepis lubi: 3 osoby 5/5 2 głosy
Składniki
  • papier ryżowy 8-10 sztuk.
  • 5 grzybów Mun
  • 50 g makaronu chińskiego (ryżowego)
  • średnia marchew
  • cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 10 kiełków fasoli Mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Nadzienie:
1. Grzyby moczyć przez 20 minut w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki, kapelusze pokroić w paski.
2. Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty pod przykryciem. Odcedzić, pokroić na paski o długości ok 5cm.
3. Drobno pokroić marchew, cebulę i liście kapusty.
4. Wszystko wymieszać, dodając 200g mielonego miąsa, jajko, kiełki, sos sojowy i przyprawy.

Przyrządzanie sajgonek:
1. Pojedynczy papier ryżowy pomoczyć w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie.
2. Na placek nałożyć nadzienie i zawinąć (nadzienie kładziemy na placek bliżej brzegu niż środka, przykrywamy farsz do połowy placka, zawijamy brzegi i przykrywamy pozostałą połową placka).
3. Smażyć na głębokim rozgrzanym oleju.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Dania z ziemniaków, Sałatka gyros, Pierogi, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Rogaliki, Śledzie w oleju, Kurczak, Sałatka, Śledzie po kaszubsku, Śledzie przepisy, Desery, Makowiec, Szarlotka, Knedle, Placuszki, Naleśniki, Blok czekoladowy, Mięso mielone