Trwa ładowanie...
d3tx42q
09-03-2009 13:57

GREEN THAI CHICKEN CURRY ZIELONE KARI Z KURCZAKA

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3tx42q
Składniki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula posiekana
  • 1 łyżka zielonej pasty curry (płaska- dodanie dużej ilości pasty bardzo zaostrza potrawę)
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 kubek rosołu
  • 500 g filetów z kurczaka w kawałkach na kęs
  • 150 g plasterków młodej cukinii( powinien być bakłażan gronowy, ale cukinia jest OK.)
  • 6 liści limony
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limony (kafira)
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 1 łyżeczka otartej skóry z limony (kafira)
  • ź kubka listków bazylii lub kolendry
Przepis

Rozgrzać olej na woku i dodając cebulę, pastę curry smażyć 1 min uwalniając aromat, Wlać mleko kokosowe i rosół, dodać kawałki kurczaka, podgotować. Potem dodać cukinię, i liście kafira, gotować na małym ogniu aż kurczak będzie miękki. Dodać sos rybny,sojowy, sok z limony, otartą skórkę, cukier, wymieszać. Przed podaniem posypać liśćmi kolendry, lub bazylii. Podawać z ryżem jak wszystkie dania tajskie. Tajska nazwa - "Gaeng khiao wan gai "

Przepis dodał użytkownik maciek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tx42q
d3tx42q
d3tx42q
Więcej tematów
d3tx42q