Trwa ładowanie...
d1t34fb
02-03-2009 16:08

Placek po węgiersku

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
d1t34fb
Składniki
  • Na placki:
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • cebula, czosnek
  • sól, pieprz
  • vegeta
    • Sos:
  • kotlety mielone lub pulpety (mogą być z poprzedniego dnia)
  • marchewka
  • pietruszka
  • fasolka szparagowa
  • cukinia
  • cebula
  • pomidor
  • natka pietruszki
Przepis

Placki:
Ziemniaki zetrzeć i odcedzić na sitku. (można też zetrzeć cebulkę i czosnek). Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać.
Na rozgrzanej patelni smażyć średniej wielkośći placki

Sos:
W rondelku podsmażyć cebulkę i dodać starte warzywa( na tarce jarzynowej), fasolkę, dodać szklankę wody i dusić do miękości. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekanego pomidora i cukinie pokrojoną w plasterki oraz rozdrobnione kotlety. Przyprawić. Na końcu sos zagęścić mąką z dodatkiem śmietany (wg uznania)
Całość posypać posiekaną pietruszka.

Na wcześniej przygotowane placki nakładać sos i zkładać je na pół. Dodatkowo wierzch polać sosem.

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb