02-03-2009 16:08
Placek po węgiersku
Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- Na placki:
- 8 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- cebula, czosnek
- sól, pieprz
- vegeta
- Sos:
- kotlety mielone lub pulpety (mogą być z poprzedniego dnia)
- marchewka
- pietruszka
- fasolka szparagowa
- cukinia
- cebula
- pomidor
- natka pietruszki
Przepis
Placki:
Ziemniaki zetrzeć i odcedzić na sitku. (można też zetrzeć cebulkę i czosnek). Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać.
Na rozgrzanej patelni smażyć średniej wielkośći placki
Sos:
W rondelku podsmażyć cebulkę i dodać starte warzywa( na tarce jarzynowej), fasolkę, dodać szklankę wody i dusić do miękości. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekanego pomidora i cukinie pokrojoną w plasterki oraz rozdrobnione kotlety. Przyprawić. Na końcu sos zagęścić mąką z dodatkiem śmietany (wg uznania)
Całość posypać posiekaną pietruszka.
Na wcześniej przygotowane placki nakładać sos i zkładać je na pół. Dodatkowo wierzch polać sosem.
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.