zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-02-27

GĘŚ PIECZONA Z JABŁKAMI

kuchcik1961
przepis lubi: 0 osób 4/5 9 głosów
Składniki
  • ? gęś
  • ? 3/4 kg jabłek
  • ? 2 łyżki tłuszczu
  • ? majeranek
  • ? sól
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Oczyszczoną gęś na noc namoczyć w zimnej wodzie (gęś piecze się długo, musi nasiąknąć wodą, aby była soczysta). Po wyjęciu z wody obsuszyć ściereczką, nasolić i natrzeć majerankiem na zewnątrz i w środku. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Gęś nadziać jabłkami, resztę jabłek ułożyć dookoła gęsi, ułożyć w brytfance i podlać 3 kubkami wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową. Piec 2 - 2,5 godziny. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 - 15 min w celu ładnego zrumienienia. Na godzinę przed końcem pieczenia gęsi można ją obłożyć ziemniakami pociętymi w ćwiartki, które upieką się w sosie od gęsi.

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Blok czekoladowy, Sałatka gyros, Ciasta na zimno, Pierogi, Śledzie po kaszubsku, Makowiec, Śledzie przepisy, Mięso mielone, Szarlotka, sernik na zimno, Rogaliki, Kurczak, Naleśniki, Sałatka, Barszcz czerwony, Śledzie w oleju, Placuszki, Knedle, Desery, Dania z ziemniaków