Sernik z gruszkami
- Blog > Komentarze do wpisu
- ? Racuchy z jabłkami Tropikalna potrawka z kurczaka ?
- Sernik z gruszkami
- Gruszki chodziły już za mną od dawna. A że jestem miłośnikiem serników, to gruszkowo-sernikowa kombinacja była po prostu bezkonkurencyjna.
- Składniki:
- Ciasto
- - 200 g mąki
- - 70 g cukru
- - 100 g masła
- - 1 żółtko
- - szczypta soli
- - płatki migdałowe
- Masa serowa
- - 400 g gruszek ( powinny być miękkie i soczyste
- - 3 jajka
- - 100 g cukru
- - 750 g twarogu ( najlepiej już gotowego do wypieków )
- - 100 g śmietany
- - 20 g mąki ziemniaczanej
- - cytryna
- - dwie łyżki likieru
Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, do tego wkrajamy masło i wbijamy żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wygniatamy w niej ciasto nie zapominając o brzegach. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Gruszki obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Mieszamy z sokiem z połowy cytryny i dwiema łyżkami likieru amaretto lub jakiegoś innego alkoholu, na przykład likieru gruszkowego.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg i wyrabiamy kremową masę. Z białka ubijamy pianę. Również śmietanę ubijamy na pianę. Tylko niech nikomu nie przyjdzie do głowy tego wymieszać i ubijać razem - katastrofa gwarantowana :). Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i dwie piany. Delikatnie mieszamy starając się nie stracić puszystości.
Dno sernika wysypujemy dość solidnie płatkami migdałów i wykładamy gruszki.
Zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Przepis dodał użytkownik magdalenka1008
Podziel się opinią
Komentarze