Trwa ładowanie...
d4h0mmd
29-04-2008 11:24

Rolada z surowa masa jabłeczna

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d4h0mmd
Składniki
  • - Ciasto:
  • - 5 jajek
  • - 15 dag cukru
  • - 10 dag mąki
  • - 1 łyżka masła do posmarowania pergaminu
    • Nadzienie:
  • - 1 kg jabłek
  • - 10 dag cukru
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1 łyżeczka mielonego cynamonu albo 1 łyżka skórki z cytryny
  • - 3 łyżki cukru pudru
Przepis

Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek. Pod koniec ubijania wsypuj po trosze cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj żółtka, mieszaj przez chwilę trzepaczką. Na masę przesiej mąkę i delikatnie mieszaj łyżką. Rozłóż ciasto równo na natłuszczonym pergaminie, ułożonym na prostokątnej blaszce. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Wyjmij ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Odstaw do wystygnięcia. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon lub skórkę z cytryny i 10 dag cukru. Ciasto odwiń ze ściereczki i pokryj warstwą jabłek. Ponownie zawiń ciasto i włóż na godzinę do lodówki.

Przepis dodał użytkownik baby121989

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd