zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-02-17

Kiszenie kapusty

milena_24
przepis lubi: 0 osób 5/5 2 głosy
Składniki
  • 10 kg białej kapusty
  • 200 g soli
  • 10 liści laurowych
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 40 g kminku
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Kapustę oczyścić z wierzchnich, nadpsutych liści i zdjąć kilka liści do wyłożenia dna beczki
Główki kapusty przeciąć na pół, usunąć głąby a liście poszatkować i posolić.
Dno beczki wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty, a na nich warstwami poszatkowaną kapustę, przesypując kminkiem, liśćmi laurowymi i przekładając jabłkami. Ubijać kapustę, aż na powierzchni ukaże się sól. Nakryć ją talerzem, obciążyć go ciężarkiem lub wyszorowanym, niekruszącym się kamieniem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni.
W kapustę wbić kij, aby umożliwić ulotnienie się gazów zbierających się między warstwami kapusty. Ponownie przykryć kapustę talerzem, obciążyć i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 2 tygodni kapusta jest ukwaszona.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Desery, Śledzie po kaszubsku, Pierogi, Knedle, Ciasta na zimno, Kurczak, Dania z ziemniaków, Makowiec, Sałatka, Mięso mielone, Szarlotka, Placuszki, Rogaliki, Śledzie w oleju, Sałatka gyros, sernik na zimno, Blok czekoladowy, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Naleśniki