zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-02-16

Bażant pieczony

milena_24
przepis lubi: 2 osoby 1/5 3 głosy
Składniki
  • 1 bażant
  • 200 g słoniny
  • 200 g masła
  • sól
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Z bażanta najpierw odciąć głowę i skrzydła z piórami. Następnie oskubać, opalić, wypatroszyć, oskubać i wypatroszyć, opłukać i wytrzeć do sucha.
Połowę słoniny pokroić na słupki długości 3 cm, a pozostałą na cienkie plasterki. Bażanta natrzeć solą, uda i piersi naszpikować słoniną. Całego ptaka owinąć plasterkami słoniny, spiąć szpilkami do drobiu lub obwiązać nitką.
W brytfannie rozgrzać połowę masła. Włożyć bażanta i piec, polewając masłem, około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby bażant ładnie się przyrumienił.
Upieczonego bażanta podzielić na części i złożyć w całości na półmisku

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Knedle, Desery, Barszcz czerwony, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Blok czekoladowy, Pierogi, Mięso mielone, Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Placuszki, Sałatka gyros, Naleśniki, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Śledzie przepisy, Sałatka, Makowiec, Szarlotka, Kurczak