zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2009-02-16

Potrawka z królika

milena_24
przepis lubi: 2 osoby 0/5
Składniki
  • 1 królik
  • 250 g szynki wędzonej
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml rosołu
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z cytryny
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • ? łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
sprawionego królika umyć, osuszyć, podzielić na kawałki i posolić. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, opłukać, duże pokroić na pół.

W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć królika i smażyć mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, pieczarki. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać wino i rosół. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny.

Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do potrawki. Włożyć natkę i dusić przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z zielonym groszkiem i ryżem.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie przepisy, Rogaliki, Dania z ziemniaków, sernik na zimno, Placuszki, Pierogi, Blok czekoladowy, Kurczak, Mięso mielone, Sałatka gyros, Naleśniki, Knedle, Makowiec, Śledzie w oleju, Barszcz czerwony, Szarlotka, Sałatka, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Desery