Meksykański sos salsa
Przepis
Aromatyczny sos z drobno pokrojonych pomidorów doskonale komponuje się z nachosami, grillowanym mięsem i rybami czy pieczonymi ziemniakami. Wzbogaci również smak grzanek i kanapek.
4.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: Brent Hofacker
Składniki
Przepis
- Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem. Większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy.
- Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli.
- Odstawiamy na godzinę, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco.
- Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Meksykański sos salsa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.