Trwa ładowanie...
d21e6if
25-05-2022 10:02

Meksykański sos salsa

Przepis

Aromatyczny sos z drobno pokrojonych pomidorów doskonale komponuje się z nachosami, grillowanym mięsem i rybami czy pieczonymi ziemniakami. Wzbogaci również smak grzanek i kanapek.

d21e6if
4.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Brent Hofacker
Składniki
  • 4 duże, jędrne pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok z limonki
  • niezbyt ostre chilli
Przepis
  • Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem. Większość pestek wyleci wraz z sokiem. Pozostałe usuwamy palcami lub łyżeczką, a miąższ drobniutko kroimy.
  • Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz oczyszczone z pestek chilli.
  • Odstawiamy na godzinę, by salsa się zmacerowała, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami sosu Tabasco.
  • Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, lub dłużej, by smaki się przegryzły. Jeśli salsa puści zbyt dużo soku, możemy go odlać przed podaniem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Meksykański sos salsa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21e6if
d21e6if
d21e6if
d21e6if
Więcej tematów
d21e6if