Szynka z ananasem po Lubieniecku
- mięso o szynki ("myszka/kulka") 0,8-1,0kg
- puszka ananasa w krążkach
- słonina 15-20 dkg
- sól/vegeta/delikat itp. wg uznania
- piperz
- imbir
- curry
- cząber/ziła prowansalskie/estragon wg smaku i uznania (jedna przyprawa)
- papryka słodka
Z mięsa odkroić powięzi, tłuszcz i wykroić płaty (kotlety) o grubości 1,5 do 2 cm. Przyprawić, włożyć do naczynia i odstawić do lodówki. Na drugi dzień przygotować niewielką (stosownie do ilości mięsa), podłużną foremkę do ciasta. Na dno foremki ułożyć 2-4 cienkie plasterki słoniny i do tak przygotowanej foremki układać pionowo ("na stojąco") - zaczynając od ananasa na przemian plaster ananasa i plaster (lub dwa obok siebie, jeżeli małe) mięsa. Przekladanka powinna byc ułożona w miarę ciasno ale nie za ciasno. Na wierzch przekładanki położyć 2-4 cienkie plasterki słoniny, tak aby prawie przykryły przekładankę. Foremkę szczelnie przykrywamy folią aluminiową. W trzech miejscach przebijamy folię ostrym widelcem.
Wlozyc do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 1 godziny. Przed koncem pieczenia 10 - 15 minut odkryc foremkę. Podajemy z kartofelkami całymi lub purre oraz z dowolnym sosem (byle nie grzybowym).
Życzę smacznego!!
Przepis dodał użytkownik ELJOT
Podziel się opinią
Komentarze