Trwa ładowanie...
d14kjy2
11-02-2009 12:26

Szynka z ananasem po Lubieniecku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d14kjy2
Składniki
  • mięso o szynki ("myszka/kulka") 0,8-1,0kg
  • puszka ananasa w krążkach
  • słonina 15-20 dkg
  • sól/vegeta/delikat itp. wg uznania
  • piperz
  • imbir
  • curry
  • cząber/ziła prowansalskie/estragon wg smaku i uznania (jedna przyprawa)
  • papryka słodka
Przepis

Z mięsa odkroić powięzi, tłuszcz i wykroić płaty (kotlety) o grubości 1,5 do 2 cm. Przyprawić, włożyć do naczynia i odstawić do lodówki. Na drugi dzień przygotować niewielką (stosownie do ilości mięsa), podłużną foremkę do ciasta. Na dno foremki ułożyć 2-4 cienkie plasterki słoniny i do tak przygotowanej foremki układać pionowo ("na stojąco") - zaczynając od ananasa na przemian plaster ananasa i plaster (lub dwa obok siebie, jeżeli małe) mięsa. Przekladanka powinna byc ułożona w miarę ciasno ale nie za ciasno. Na wierzch przekładanki położyć 2-4 cienkie plasterki słoniny, tak aby prawie przykryły przekładankę. Foremkę szczelnie przykrywamy folią aluminiową. W trzech miejscach przebijamy folię ostrym widelcem.
Wlozyc do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 1 godziny. Przed koncem pieczenia 10 - 15 minut odkryc foremkę. Podajemy z kartofelkami całymi lub purre oraz z dowolnym sosem (byle nie grzybowym).
Życzę smacznego!!

Przepis dodał użytkownik ELJOT

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14kjy2
d14kjy2
d14kjy2
Więcej tematów
d14kjy2