Trwa ładowanie...
d18giz6
08-02-2009 14:14

Kaczka po gdańsku

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d18giz6
Składniki
  • 1 kaczka
  • 5 dkg masła
  • 2 dkg mąki
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 0,5 kg pomarańczy
  • 25 ml likieru pomarańczowego
  • majeranek
  • sól
Przepis

Z kaczki odciąć skrzydła i szyję,tuszkę osolić i natrzeć majerankiem,obrumienić w piekarniku.Szyję i skrzydła obrumienić na maśle na patelni razem z pokrojonymi warzywami,podlać wodą i gotowac na bulion.Obrumienioną kaczkę zalać przecedzonym bulionem i dusić w piekarniku pod przykryciem do miękkości.Pod koniec duszenie oprószyć mąką,wlać sok z polowy pomarańczi i likier pomarańczowy /likier niekoniecznie / .Po upieczeniu ,kaczkę wyporcjować ,podawać przełożoną plastrami świeżej obranej ze skórki pomarańczy ,polaną soem z pieczenia.

Przepis dodał użytkownik teresa-kr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18giz6
d18giz6
d18giz6
Więcej tematów
d18giz6