08-02-2009 14:14
Kaczka po gdańsku
Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Składniki
- 1 kaczka
- 5 dkg masła
- 2 dkg mąki
- 25 dkg włoszczyzny
- 0,5 kg pomarańczy
- 25 ml likieru pomarańczowego
- majeranek
- sól
Przepis
Z kaczki odciąć skrzydła i szyję,tuszkę osolić i natrzeć majerankiem,obrumienić w piekarniku.Szyję i skrzydła obrumienić na maśle na patelni razem z pokrojonymi warzywami,podlać wodą i gotowac na bulion.Obrumienioną kaczkę zalać przecedzonym bulionem i dusić w piekarniku pod przykryciem do miękkości.Pod koniec duszenie oprószyć mąką,wlać sok z polowy pomarańczi i likier pomarańczowy /likier niekoniecznie / .Po upieczeniu ,kaczkę wyporcjować ,podawać przełożoną plastrami świeżej obranej ze skórki pomarańczy ,polaną soem z pieczenia.
Przepis dodał użytkownik teresa-kr
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.