Trwa ładowanie...
d1smak7
31-03-2021 10:40

Tradycyjna galareta z nóżek. Bez żelatyny

Przepis

Pyszna galareta z nóżek, czyli tzw. zimne nóżki, to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Choć przygotowanie pysznej domowej galarety wymaga nieco czasu i cierpliwości, przepis nie jest skomplikowany. A więc do dzieła! Zapewniamy, że galareta będzie gwiazdą wielkanocnego stołu.

d1smak7
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe lub cielęce
  • 300 g cielęciny lub chudej wieprzowiny
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)
  • sól, pieprz ziarnisty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
Przepis
  • Cebulę przekroić na pół i opalić.
  • Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować powoli. Gdy nóżki będą na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować. Na koniec dodać warzywa, cebulę i przyprawy. Wszystko ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokroić na małe kawałki, wymieszać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mięsa), ostudzić.
  • Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety.
  • Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić.
  • Podawać z octem, cytryną, chrzanem lub ćwikłą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjna galareta z nóżek. Bez żelatyny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1smak7
d1smak7
d1smak7
d1smak7
Więcej tematów
d1smak7