Trwa ładowanie...
d2rehwk
02-02-2009 18:32

Ryba pieczona z orzechami

Przepis

Pieczony pstrąg z orzechowym farszem to pyszna propozycja na rodzinny obiad lub romantyczną kolację. Rybka wyjdzie delikatna i soczysta. Podaj z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

d2rehwk
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 pstrągi
  • plastry cytryny (dowolnie)

Farsz:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 świeża lub mrożona papryka
  • 10 dkg zmielonych włoskich orzechów
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Marynata

  • 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • sok z dwóch cytryn lub 2 łyżki octu (6 proc.)
  • 8 łyżek wody
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Ryby sprawić (zostawiając łby). W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, włożyć pstrągi na 4 godz., kilka razy przełożyć. Z papryki usunąć nasiona, pokrajać w plasterki.

Cebulę smażyć w rozgrzanej oliwie na jasnozłoty kolor, dodać paprykę i orzechy, mieszając, smażyć na małym ogniu przez 5 min. Zdjąć z ognia, posypać solą i pieprzem, dodać zieloną pietruszkę, wymieszać, ostudzić. Rybę nadziewać farszem, zaszyć nitką lub spiąć wykałaczkami.

Ułożyć rybę w grubo wysmarowanym tłuszczem naczyniu, piec w mocno nagrzanym piekarniku 250 st. C) przez 20-30 min., polewając 2-3 razy marynatą. Ryby są gotowe, gdy płetwy dają się łatwo usunąć.

Pstrągi ostrożnie przełożyć na gorący półmisek, usunąć nitkę, wykałaczki, przybrać plasterkami cytryny i zieloną pietruszką. Proporcje dla 4 osób

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Ryba pieczona z orzechami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
Więcej tematów
d2rehwk