Trwa ładowanie...
db047ce
02-02-2009 18:07

sos z grzybów świeżych

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
db047ce
Składniki
  • 50 dkg świeżych grzybów
  • 3 dkg cebuli
  • 3dkg masła
    • Podprawa:
  • 4 dkg mąki
  • 25 dkg śmietany
  • sól
  • pieprz
Przepis

Grzyby oczyścić z piasku, jeśli trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulę posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby są miękkie a odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając, aby się nie przypaliły. Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psują, nawet po ugotowaniu, i wtedy mogą być przyczyną ciężkiego zatrucia

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
db047ce
db047ce
db047ce
Więcej tematów
db047ce