Trwa ładowanie...
d1t34fb
01-02-2009 18:21

zrazywołowe z musztardą

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d1t34fb
Składniki
  • 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 5 dag korniszonów
  • 2 łyżki musztardy
  • 30 dag cebuli
  • 1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki umytych posiekanych liści roślin przyprawowych (szałwia, pietruszka, bazylia)
Przepis

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę nakładać równomiernie na płaty mięsa, zwinąć w ścisłe ruloniki. Ruloniki można spiąć, np. wykałaczkami, lub obwiązać bawełnianą nitką, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, obsypując cebulą, oprószyć solą i pieprzem, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Do miękkiego mięsa dodać śmietankę. Zagotować, sprawdzić smak sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, polać sosem, posypać ziołami, podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb