Trwa ładowanie...
d2fv275
01-02-2009 18:12

wieprzowina duszona w piekarniku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2fv275
Składniki
  • 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski
  • o długości 4 cm i szerokości 2 cm
  • 1 i 1/2 łyżki oleju jadalnego
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki selera posiekanego
  • 1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej
  • 1 mały pomidor sparzony, obrany i posiekany
  • 2 pieczarki posiekane
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub wody
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli szczypty: bazyli majeranku i tymianku
  • 2 łyżki koniaku dowolnie
Przepis

1. Paski mięsa zrumienić w rondlu na rozgrzanym oleju.
2. Wsypać mąkę, wymieszać.
3. Podać wszystkie składniki poza koniakiem.
4. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
5. Zawartość rondla ostrożnie przelać do małego żaroodpornego naczynia.
6. Dusić w nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinę.
7. Wlać koniak na 5 min. przed zakończeniem duszenia.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i buraczkami w śmietanie lub zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fv275
d2fv275
d2fv275
Więcej tematów
d2fv275