Trwa ładowanie...
d1isndy
01-02-2009 17:23

szaszłyk barani

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d1isndy
Składniki
  • 1 kg mięsa z jagnięcia
    • Marynata:
  • 1/2 szklanki oliwy tub oleju jadalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (dowodnie)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano lub tymianku
  • 1/2 pokruszonego liścia laurowego
  • 2 pomidory pokrajane w ćwiartki
  • 2 duże cebule pokrajane w ćwiartki
  • 1 zielona papryka (dowolnie)
  • 4 pieczarki
Przepis

1. Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do miski, skropić oliwą lub olejem, sokiem z cytryny lub rabarbaru, winem, natrzeć solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć talerzem, obciążyć, pozostawić w chłodnym miejscu przez noc lub co najmniej na 6 godz.
2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokrajać na 3 cm paski.
3. Pieczarki umyć, osączyć, odciąć ogonki.
4. Kawałki mięsa nabijać na rożenka na przemian z pomidorami, cebulą, papryką i pieczarkami.
5. Piec w rożnie elektrycznym smarując marynatą i obracając, aby szaszłyki zrumieniły się ze wszystkich stron (2-3 minuty z każdej strony!. Mięso musi być rumiane, w środku różowe.
6. Podawać z chlebem PITA) lub ze świeżym białym pieczywem
Proporcje dla 4-5 osób.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1isndy
d1isndy
d1isndy
Więcej tematów
d1isndy