szaszłyk barani
- 1 kg mięsa z jagnięcia
- Marynata:
- 1/2 szklanki oliwy tub oleju jadalnego
- 3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru
- 1/2 szklanki czerwonego wina (dowodnie)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano lub tymianku
- 1/2 pokruszonego liścia laurowego
- 2 pomidory pokrajane w ćwiartki
- 2 duże cebule pokrajane w ćwiartki
- 1 zielona papryka (dowolnie)
- 4 pieczarki
1. Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do miski, skropić oliwą lub olejem, sokiem z cytryny lub rabarbaru, winem, natrzeć solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć talerzem, obciążyć, pozostawić w chłodnym miejscu przez noc lub co najmniej na 6 godz.
2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokrajać na 3 cm paski.
3. Pieczarki umyć, osączyć, odciąć ogonki.
4. Kawałki mięsa nabijać na rożenka na przemian z pomidorami, cebulą, papryką i pieczarkami.
5. Piec w rożnie elektrycznym smarując marynatą i obracając, aby szaszłyki zrumieniły się ze wszystkich stron (2-3 minuty z każdej strony!. Mięso musi być rumiane, w środku różowe.
6. Podawać z chlebem PITA) lub ze świeżym białym pieczywem
Proporcje dla 4-5 osób.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze