Trwa ładowanie...
d1n2fl6
01-02-2009 16:43

strucla z makiem II

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1n2fl6
Składniki
  • Rozczyn i ciasto:
  • 2 1/2 dag drożdży
  • 1/2 dag cukru
  • mleko
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 7 dag cukru
  • skórka cytrynowa
  • 50 dag mąki
  • ok. ľ szklanki mleka
  • sól
  • 6 dag masła
  • 4 dag smalcu
  • Nadzienie:
  • 35 dag maku
  • (wrząca woda)
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • skórka cytrynowa
  • cynamon
  • 15 dag skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynków
  • (2 białka)
  • masło do smarowania formy
Przepis

Sparzyć mak; gdy rozciera się w palcach, odsączyć starannie na sicie (przez noc). Dwie wąskie, prostokątne formy (jak na piernik) wysmarować masłem. Przygotować rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych we wstępie, dodając najpierw smalec, później masło. Ciasto wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić nadzienie z maku: Sparzony mak zemleć w maszynce przez drobne sitko 3 razy. Do maku dodać masło, cukier, powoli podsmażyć mieszając (odparować go),ostudzić. Mak wymieszać z rodzynkami (lub odsączonymi konfiturami), skórką cytrynową i pomarańczową; jeżeli nadzienie rozsypuje się, dodać surowe białko. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, wyłożyć połowę na stolnicę, wywałkować dość cienko w kształcie prostokąta, posmarować połowę maku, zwinąć ciasto w wałek. Struclę wyłożyć do formy zawinięciem pod spód, postawić do wyrośnięcia; w ten sam sposób wrobić drugą połowę ciasta. Gdy ciasto wyrośnie, zwilżyć powierzchnię letnią wodą lub posmarować jajem i upiec (około
45 min.). Upieczone i nieco (w formie) przestudzone ciasto wyłożyć ostrożnie i opierając o brzeg stolnicy- ostudzić. Struclę posypać cukrem, dopóki gorąca, lub oblać lukrem

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1n2fl6
d1n2fl6
d1n2fl6
Więcej tematów
d1n2fl6