Trwa ładowanie...
d2rehwk
27-01-2009 19:09

Baleron

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2rehwk
Składniki
  • Skladniki:
  • Blona z sadla
  • Karczek chudy bez kosci 2 kg
  • Sol 6 dag
  • Saletra 2 g
  • Jalowiec 5-8 ziarenek
  • Ziele angielskie 5-6 ziarenek
  • Pieprz naturalny 10 ziarenek
  • Czosnek 1 zabek
  • Listki laurowe 2 st.
Przepis

Przepis:
Mieso umyc pod biezaca zimna woda i osuszyc w czystaej sciereczce.
Listki laurowe pokruszyc i wymieszac na talerzyku z sola i pozostalymi przyprawami.Mieso natrzec przyprawami i ulozyc ciasno w kamiennym lub emaliowanym nie obitym garnku,przykryc przykrywka lub talerzykiem i obciazyc.Przechowywac w ciemnej i chlodnej piwnicy.Po uplywie 11-12 godzin wyjac,owinac w blone z sadla,scisle zasznurowac,a na konce blony zwiazac i calosc uwedzic w chlodnym dymie.Baleron mozna spozywac po uwedzeniu na surowo lub ugotowany.Gotowac go nalezy,wkladajac do wrzacej wody na ok 2-3 godziny,nie dopuszczajac ujednak do wrzenia wywaru.Wywar powinien lekko "mrugac".

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
d2rehwk
d2rehwk
Więcej tematów
d2rehwk