Trwa ładowanie...
d45ptvm
26-01-2009 22:33

Przekładaniec chałwowy

Przepis
3.6
(5 głosów)
Oceń:
d45ptvm
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 3 łyżki maki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Biszkopt II:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyzki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa chałwowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g chałwy
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 op cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
    • Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania blachy, lub papier do pieczenia
Przepis

Jasny biszkopt:
jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem, cały czas mieszając na wolnych obrotach dodawać stopniowo makę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i piec w tem. 180 oC przez ok 25-30 min

Ciemny biszkopt:
przyrządzić tak, jak jasny biszkopt, dodajac do mąki kakao

Masa chałwowa:
1/2 szklanki mleka roztrzepać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem. Dodać wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.

Przełożenie:
ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Udekorować wedle uznania:)

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ptvm
d45ptvm
d45ptvm
Więcej tematów
d45ptvm