26-01-2009 22:33
Przekładaniec chałwowy
Przepis
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 op cukru waniliowego
- 3 łyżki maki tortowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt II:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 2 łyzki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa chałwowa:
- 2 szklanki mleka
- 250 g chałwy
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 op cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania blachy, lub papier do pieczenia
Przepis
Jasny biszkopt:
jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem, cały czas mieszając na wolnych obrotach dodawać stopniowo makę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i piec w tem. 180 oC przez ok 25-30 min
Ciemny biszkopt:
przyrządzić tak, jak jasny biszkopt, dodajac do mąki kakao
Masa chałwowa:
1/2 szklanki mleka roztrzepać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem. Dodać wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.
Przełożenie:
ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Udekorować wedle uznania:)
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.